streda 8. apríla 2009

Triedenie odpadu na Slovensku

Tak sa to stalo. Už aj na Slovensko došla kultúra separovania odpadu, pomyslel si nejeden ekologický aktivista, keď sa pred niekoľkými rokmi začali v našich mestách a obciach objavovať kontajnery na papier, plasty a sklo. Idylka ekologicky uvedomelej krajiny dostala novú dimenziu. Ešte pred pár rokmi nám EÚ vyčítala nedostatky v ochrane životného prostredia a teraz sa to údajne zlepšuje. Údajne je na Slovensku už len 346 obcí, ktoré netriedia odpad. Údajne do roku 2010 to bude povinné pre všetky obce (správa TASR, 15.11.2008). Údajne sa to aj podarí. A údajne boli "finančné prostriedky získané Recyklačným fondom poskytnuté na podporu separovaného zberu, zhodnocovania a spracovania odpadov vrátane podpory propagácie zhodnocovania odpadov, zabezpečovania informačných systémov na podporu zhodnocovania odpadov a podpory zameranej na vyhľadávanie a aplikáciu nových technológií zhodnocovania odpadov z určených komodít v súlade so zákonom o odpadoch." To všetko znie krásne, ale...
Ako to naozaj separujeme ten odpad? Tu môj zážitok z malého slovenského mesta pod Tatrami:
Kontajner na papier bol už týždeň preplnený a krabice a kopy papiera sa hromadili na parkovisku sídliska, kde kontajnery na papier, plasty a sklo stoja. Vietor ich rozfúkaval sem a tam. Aj ja som doma skladovala plnú tašku starého papiera - veď čítam noviny každý deň. Ale nebolo ho akosi kam vyhodiť a robiť si neporiadok pred vlastnou bytovkou predsa nebudem. V jedno ráno konečne prišlo smetiarske auto. Pozerala som sa naň z okna štvrtého poschodia a tešila sa, že moje staré noviny konečne vyhodím (nemám totiž rada, keď mám v izbe neporiadok). Smetiari podišli ku kontajnerom, pozbierali niekoľko krabíc, ktoré boli rozhádzané po okolí, hodili ich do kontajnera s žltým označením a nápisom "PLASTY" (!), nasadli a s autom odišli. A preto mám niekoľko otázok:
- Prišli po papier alebo po plasty?
a.) Ak prišli po papier, prečo nevysypali kontajner s papierom, ale vhodili niekoľko krabíc do kontajnera s plastami, ktorého obsah potom putoval (zrejme spolu s plastami, ktoré sa tam mohli nachádzať) do smetiarskeho auta?
b.) Ak prišli po plasty, prečo tam vsypali aj krabice a papier?
- Ak sa to chystali neskôr roztriediť, prečo nevysypali aj kontajner na papier, ktorý bol omnoho plnší?
- Ak sa to nechystali roztriediť, tak načo to potom triedime my, občania?
- Ak nevedia čítať a pomýlili si kontajner, tak prečo im to niekto nevysvetlí? Rozoznať žltú, zelenú a modrú farbu predsa nie je taký problém.
- Ak si len nekonali svoje povinnosti, kto ich za takúto lajdácku prácu platí?
- Alebo žeby sa to na Slovensku s tým triedením odpadov nemyslelo až tak vážne?
Ako to nakoniec dopadlo, bohužiaľ, neviem povedať, pretože som musela odísť späť do Mníchova, kde žijem a študujem skôr, ako sa technickým službám podarilo kontajner vysypať. Viem len toľko, že v meste, kde študujem sa to nestane - na odvoz jednotlivých odpadov sú presne určené dni, a keď je v utorok odvoz papiera, nezvyknú vysypávať kontajnery na plasty, vsypávať do nich krabice či papier alebo si (z pohodlnosti) "mýliť" farby a nápisy.
Že prečo sa tým zaoberať? Načo triediť odpad? Nie preto, že (vraj) 95 % Slovákov to považuje za dôležité a (vraj) až tri štvrtiny ten odpad skutočne (???) triedia. Ochrana životného prostredia pre mnohých žiaľ tiež nie je tým najpresvedčivejším argumentom, aj keď sa o tom veľa hovorí. Ale minimálne pragmatické hľadisko a síce, že také triedenie šetrí miesto na skládkach, kde sa potom môže uskladniť viac odpadu, by malo byť pochopiteľné aj pre tých najzarytejších antiekologistov. Nerada by som o pár mesiacov prišla a našla pod Tatrami malý Neapol.

Žiadne komentáre: